söndag 27 december 2009

Trevlig Jul

Kom till Norrköping igår efter en underbar julhelg med familj och pojkvän. Det var mycket skämtande och trevligt "vanligt" umgänge. På julafton kom farmor dessutom över också och det var hur trevligt som helst, jag tycker alltid det är trevligt att träffa henne.

Tyvärr är vi båda lite sjukliga även om jag bara är snuvig så det är det enda som är synd, men sånt brukar ju komma såna här tider på året så.

torsdag 17 december 2009

"Jullov" och kontaktknutning på tåg

Idag for jag till Örebro för denna års flängande hit och dit. :) Jag välkomnades av en bitande kyla, kramgoa föräldrar och riktigt keliga hundar.

På resan så fick jag sällskap av en trevlig tjej som läser till civilingenjör. Sällskapet varade från det att jag väntade på bussen på campus och klev av i Örebro. Så en resa som annars brukar bli musik, natur som susar förbi och tankar som far blev istället samtal.

onsdag 16 december 2009

En vinter dag

Var extra trött i morse så tog extra sovmorgon till elva innan jag satte igång med att diska och allting som jag vill ha gjort innan jag åker iväg. Vill ju komma hem till en ren lägenhet. Sen hade jag en polare över på fika. Det var riktigt trevligt att bara sitta och tjöta.

Jag ska nu ta det lugnt efter att ha ätit lätt överkryddad mat (inte van med att använda curry än) och sedan ta itu med det som är kvar. Känns som det kommer bli en tidigt natt för mig idag om jag inte piggnar till sen som jag oturligt vis brukar göra lagom tills den tid som man känner är bra att sova vid.

Det positiva är att snön faktiskt ligger kvar och inte blivit slask.

tisdag 15 december 2009

Ditt och datt.

Idag har jag fått resultat godkänd på matematik-tentan vilket känns bra även om det grämmer mig att jag fick noll poäng på en av frågorna pga ett missförstånd från min sida. Men trots stressen och osäkerheten klarade jag den alltså.

Jag fick ut den som jag har över jul och nyår på mig att göra också. Den består av tre delfrågor som verkligen kräver att man läser litteraturen, man kan inte bara kolla upp vad som passar hur som helst som på vissa andra tentor...

Jag har även kollat hur jag ska packa för att få plats med allt, något som höll på att driva mig till vansinne tills jag upptäckte ett fack i resväskan jag glömt. En resväska + väska blev helt plötsligt bara en resväska precis som jag ville ha. Det blir så klumpigt om man har hör mycket väskor ju...

Förutom allt det och en trevligt lunch hos en vän efter att ha hjälp med scanning av två böcker, så har jag fixat en mer personligt julklapp till mina föräldrar, får bara hoppas att det går att få det att fungera. Men det gör det nog.

I övermorgon bär det iväg.

måndag 14 december 2009

Scannat

Idag har jag scannat böcker över två timmar... Det var rätt segt och jag stressade upp mig då min ordinarie mejlsida bara visade en adressbok och ingen inbox. Jag fick fråga bibliotikarien som tillslut testade den sidan som ska gälla efter migreringen av universiteten. Där hade jag ju iaf min inbox och det jag scannat.

Även om jag visste att det var lugnt var man ju lagom stressad när man scannade resten... Avskyr när det blir så för det tar ett tag att varva ner och då var det ju så pass att jag darrade. Men resten av kvällen nu ska jag ta det lugnt.

Imorgon får jag tillbaka hemtentan från matematiken på morgonen och får ut svensktentan som ska skrivas över "lovet". Det blir nog bra.

lördag 12 december 2009

På stan

Idag har jag varit på stan med Ida och Richard. Det blev lite fika och sen hängde jag på när de handlade julklappar. Jag kollade på saker lite själv och upptäckte några parfymer jag nog ska skaffa någon gång, fast inte förrän jag använt mer av de jag har och dessutom har råd med de jag såg.

Det var trevligt i vilket fall som helst.

fredag 11 december 2009

Julklappar

Ja då var alla julklappar klarar, iaf alla jag inte måste köpa senare... Fantasin har inte varit den bästa, men det är tanken som räknas och jag tror inte att jag är ute och cyklar med någon iaf... :) Sen kanske vissa inte kommer gillar hur jag slagit in... hehehe.

onsdag 9 december 2009

Det vidgade textbegreppet och film i skolan

Jag kom till skolan med inställningen att det skulle bli tråkigt och fick en bra och intressant föreläsning som tog upp flera bra aspekter kring film och media i skolan.

Det som det blev mest diskussion kring var mediepaniken/moralpanik. Läraren tog upp det här om hur speciellt lärare, läkare och präster inte riktigt gillar det vidgade textbegreppet. För er som inte vet vad det vidgade textbegreppet är:

Vidgat textbegrepp är föreställningen att allt vi använder i kommunikation är text. Film och mössor kan till exempel vara en text.

Föreläsaren som är forskare inom filmvetenskap tog upp såväl för- och nackdelar med film i skolundervisningen och en hel del av detta uppkom vid mediepaniken som var. Saker bland annat kom upp var:

- Praktiska problem som att det används som belöning och kräver mer av läraren.
- Emotionellt engagerande Direkt och sinnligt
- Multimodal (text, bild, skådespeleri, ljud, musik)
- Avtrubbning, allt medievåld gör oss mindre känsliga, kanske även för verklig våld anses det.
- Man kan känna spänning, glädje, värme.
-Imitation och aggressivitet: forskning visar att språk kan förändras och att vis aggressivitet kan vara precis efter man t.ex. spelat tv-spel. Men det handlar om att barnen är uppspelta och är inte allvarlig aggressivitet. Dessutom är inte forskningen helt överens. Barn kan också leka att de är hjältar såsom batman.
- Passivisering - frågan om färdiga bilder. Vissa anser att film inte kräver lika mycket som läsning.

Jag anser själv att film kan kräva precis lika mycket som en bok och även mer. Allt beror på vad det är för film och bok som jämförs. Dessutom tycker jag att vi människor ska sluta försöka lägga skulden på film, tv och även musik för den delen när det händer saker som skolmassakrar och allt annat. Det är så mycket annat som påverkar barnen också. Man gör inte sånt bara för att man sett eller hört något utan det ligger alltid något större bakom även om samhället oftast inte vill ta ansvaret för det.

tisdag 8 december 2009

Ändringar

Okej nu är det dags för mig att skärpa mig. Det finns vissa saker jag ska se till att börja göra.
Jag ska inte sluta med det, men jag ska skära ner på godiset till en gång i veckan (bortsett från storhelgen). Dessutom ska jag försöka fortsätta ha grönsaker i maten jag lagar oftare.

måndag 7 december 2009

Till repro

Då var jag ev klar med en julklapp till min farmor. Jag ska gå till repro imorgon och se om de kan göra den, annars vore det synd. Blev lite ditt och datt med i det hela och jag hoppas hon kommer gilla den. :)

Kursen är snart slut

Imorgon är delkurs fyra kurs tre iordningen helt klar. Satt med gruppen idag och vi gjorde en riktigt snygg powerpoint. Jag kommer tala lite om ett läromedel som heter "Mattekul" och jämföra hur vardagsanknuten matematiken är med i det materialet och ett som heter "Landet längesedan".

Resten av terminen om jag minns rätt kommer var en månadslång tenta och fyra föreläsningar. Ska visst läsa lite barnlitteratur också.

Ska bli skönt att hemtentan låg på lovet och inte någon gruppuppgift, för då kan man ta det när man känner för det och behöver inte stressa.

söndag 6 december 2009

Närmare jul

Okej jag har biljett till Örebro 17 dec
Ska vara med när en polare döper sig 20 dec
Två st vill ev fika.
Träffar min kära 23 dec. <3

Vad händer däremellan.

fredag 4 december 2009

Läsare?

Jag vet minst tre stycken som följer smörjan/såpan/dokumentationen kring mitt liv här. Men undrar vilka som egentligen läser, kan ju skriva det om du vill så jag vet ifall jag skulle får för mig att ändra inställningarna någon dag.

Radiotjänst

"För 2076kr/år får du tv och radioprogram från SVT, SR och UR som är oberoende av politiska och kommersiella intressen". -Radiotjänst-

Ja så inleds kvartalsfakturan från radiotjänst, precis som om man haft ett val, sedan hänvisar de till tvånget genom lagen. Ärligt talat så är dom kanalerna såna man eventuellt kan hitta något enstaka bra på när man zappar på tvn, men inga favoritkanaler. Men jag ska inte tjata om samma sak igen, ville bara ta upp hur komiskt det är att de blandar information som antyder att den skulle vara frivillig med tvång. Lägg kanalerna i något kanalpaket istället för de som bryr sig om de har politiska och kommersiella kanaler eller inte då.

torsdag 3 december 2009

Änglar till vänner

Okej tentan var inte så farlig bara jag fick lite förståelse för den. Tack till ängeln till vän som hjälpte mig innan, tack vare dig kom jag igång lite mer iaf och osäkerhet minskade även om den finns kvar litetgrann. Men hade du inte tipsat mig om hur jag kunde göra med en del hade jag nog klättrat på väggarna av oro och prestationsångest.

Nu har jag gjort färdigt två frågor och börjat på två andra, så förhoppningsvis hinner jag färdigt. Jag skulle ju få låna den enda boken jag inte har av dig också så den är ju garanterad att få tag i.
Vänner är sannerligen bra att ha. En annan vän var snäll att läsa igen och svara på frågan om han tyckte texten gav honom svar på frågan, för om han som inte är insatt i själva frågan förstår måste ju läraren göra det?

Så minst två frågor om dagen klara så hinner jag i tid. Jag fick ju inte ens förlängning med en dag. :( Men till nästa gång ska jag alltså gå till vårdcentral fast jag bara vill sova och är allmänt snurrig när jag är uppe och går och fixa intyg så att jag kan få förlängning. Det är ju verkligen det första man tänker på då.

Stressad

Sju rätt stora frågor som ska vara klart på måndag. Frågor som jag känner mig osäker på hur jag ska svara på... Ja... det är väl bara att önska mig lycka till, för jag har ingen aning om det jag skriver blir bra... :S

onsdag 2 december 2009

Sjuk

Idag pallrade jag mig iväg till skolan, fick redovisa först av alla för att sedan gå hem igen (sammanlagt en halvtimme hemifrån) och bädda ner mig. Vilket jag också gjorde. Har sovit större delen av dagen, lika oroligt som jag gjorde under natten, men det är iaf sömn och vila för kroppen.

tisdag 1 december 2009

Hemma

Idag åkte jag hem till växjö igen efter en underbar helg. Det har varit spel, snack, mys m.m.
Hursomhelst så är jag alltså hemma igen... och trött... Jag tror jag blivit sjuk igen. Får hoppas jag mår hyfsat imorgon till redovisningen.

Ikväll blir det inget hemlagat heller och det gör ärligt talat inget idag, men jag ska se till att sköta det med maten vilket då även innebär att få lite mer fasta mattider också.