tisdag 11 maj 2010

Förläsningar för fullt

Hade två föreläsningar idag:
"Staden med fokus på den historiska dimensionen"
"Mediekompass"

Den första föreläsningen.
Den tog upp ett generaliserande exempel på en stads utveckling på ett sätt som vi själva kommer kunna använda i undervisningen. Genom bilder fick vi se hur staden expanderade och annat som hände i staden.
Under föreläsningen användes dessutom frågan "Varför just här?", så vi fick diskutera utifrån en satellitbild tagen på natten var i naturen många städer var lokaliserade och sedan gick vi igenom det tillsammans. Vatten och försvar var viktigt för grundandet av äldre städer, men är inte det viktigaste idag.

Den andra föreläsningen då?
Under det här passet gick vi igenom skillnaden på fakta och åsikter bland annat. Rena nyheter ska t.ex. vara helt utan åsikter medan t.ex. krönikor, insändare, debatter etc, har åsikter. Men nyheterna är självklart inte helt objektiva heller eftersom man väljer ut fakta etc, det är ju alltid vissa saker som missas.

Dessutom är det olagligt att fråga en journalist om dennes källa, man får böter för "efterfrågan av källa". Det visste jag inte var olagligt till och med, även om jag visste att de inte fick ge ut sina källor. En annan sak jag inte visste är att om en nyhet plötsligt dör ut kan det vara ett självmord inblandat då sådant inte ska publiceras.

Dessa regler för massmedia gäller dock inte då nätet och vi fick ett exempel på en sida som verkligen hänger ut folk hur som helst utan att ens tänka på deras familjer osv... Det är verkligen inte shysst...

Rubriktabbarna som läraren tog upp gav en hel del skratt i klassen. Och det var verkligen roliga vissa av dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar